Тече разследване в Окръжния следствен отдел в Пловдив Звено на прокуратурата

...
Тече разследване в Окръжния следствен отдел в Пловдив Звено на прокуратурата
Коментари Харесай

Прокуратурата изиска целия списък с избиратели, подкрепили партията на Манолова за предния вот

Тече следствие в Окръжния следствен отдел в Пловдив

Звено на прокуратурата в Пловдив е изискало целия лист с подписалите се в поддръжка на партията на Мая Манолова гласоподаватели за парламентарния избор на 2 октомври 2022 година Това стана ясно на съвещание на Централната изборна комисия (ЦИК) на 16 март.

Списъкът е бил изпратен от ЦИК на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи още през ноември 2022 година , файлът обаче не се отварял.

„ Поради това в този момент се прави искане още веднъж да бъде изпратен описът на гласоподавателите, подкрепящи регистрацията на партия „ Изправи се, България “ за 2 октомври 2022 година Направено е копие на цялата подписка на книжен притежател “ , рапортува на съвещанието на ЦИК зам.-председателят и представител на комисията Росица Матева.

След това с единомислещо гласоподаване членовете на изборния орган взеха решение да изпратят листата и подписката на Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура-Пловдив.

По неофициална информация на „ Флагман “ през 2023 година там е формирано следствено дело и тече надлежно следствие . Какъв е предметът му, обаче, може единствено да се допуска поради това, че е изтънчен лист с подписали се в поддръжка на политическа мощ.

Потърсихме за информация Окръжна прокуратура-Пловдив, само че след едноседмично закъснение оттова ни отпратиха към пресцентъра на основния прокурор с аргумента, че въпросът касае изборния развой.

Лидерът на „ Изправи се, България “ Мая Манолова сподели пред „ Флагман “, че не знае защо става въпрос и изкоментира, че това е „ опит за заплашване “.

„ Явно някой го е боязън от нас “ , отсече Манолова. „ Аз, почтено казано, не знам за това дело . Щом ми казвате, одобрявам, че е по този начин. Това значи, че цялата поръчкова система е пусната в деяние “, отсече политическата лидерка, чиято партия влезе в коалиция „ Левицата “ за идните в неделя следващи предварителни парламентарни избори.

„ След като ме питате два дни преди изборите за нещо, което е станало преди половин година, извинявайте, работата е ясна. Просто някой го е боязън от „ Левицата “ и се пробва сега да се занимава с измислени проблеми . Това е моят коментар. Просто опитът да бъдем дискредитирани, в смисъл, да ни втренчват в други проблеми, е най-сигурният индикатор, че ние влизаме и че всичко, което сме дали обещание, ще се случи “, добави ядосано Мая Манолова.

Припомняме, че съгласно условие на Изборния кодекс, с цел да вземат участие на парламентарни избори, партиите и обединенията би трябвало да показват най-малко 2500 годни подписа на жители в своя поддръжка. Обичайна процедура обаче е обединения да внасят в ЦИК подправени подписи, в това число на умряли лица. Дали следствието е за такова нещо, към този момент не е ясно.

Иначе, на вота предходната година преди малко записаната като партия „ Изправи се, България “ показа в ЦИК тъкмо 4500 подписа. А на самите избори получи малко над 25 хиляди гласа, които се равняваха на 1.01%.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР